Du visar för närvarande Fysik och musik för hjärnhälsa och gemenskap

Fysik och musik för hjärnhälsa och gemenskap

  • Inläggskategori:Music
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Att sjunga och spela tillsammans gör att man blir piggare och gladare. Musik kan hjälpa mot mycket – ångest, panikattacker, och inte minst: ensamhet och isolering. Musikprojektet för hemlösa, som sedan några år drivs av Göteborgs stad, utökas nu med Fysikprojektet. Brain Athletics, Social resursförvaltning, Linnéakyrkan och Folkuniversitetet är initiativtagare.

Psykisk ohälsa och missbruk leder ofta till kortare livslängd och ohälsosamma levnadsvanor – att röra sig mer kan vara ett sätt att vända en negativ spiral till en mer positiv. Fysikprojektet är en ny satsning för att hjälpa hemlösa i Göteborg att komma igång och röra på sig, och må bättre på flera plan.

Många av deltagarna har varit med i Musikprojektet och genom aktiviteter som körsång fått stöd i att ta sig ur missbruk och andra destruktiva beteenden. Musiken kombineras nu med Fysikprojektet, i samarbete med Brain Athletics. Som startskott arrangerades en heldag med sång, rörelse, föreläsningar och femkamp, den 18 september i Linneakyrkan i Göteborg.

Hjärnan Mår Bra Av Träning Och Berikande Miljöer

Jenny Nyberg, hjärnforskare och vice ordförande i Brain Athletics, berättade om vad forskningen säger om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet och berikande miljöer.

– Allt vi gör i våra liv påverkar hjärnan, menar hon. Hjärnan är förändringsbar, inte bara i sina strukturer utan även i sin förmåga att ändra åsikt eller tankar. När vi tränar på något blir den del av hjärnan som används större.

Fysisk aktivitet påskyndar hjärnans läkningsförmåga och funktioner, till exempel i samband med depression. Senaste forskningen från Göteborgs universitet visar också att vanliga promenader minskar risken för allvarlig stroke.

Hippocampus är viktig för inlärning och minne, och den delen av hjärnan kan växa om vi rör på oss regelbundet. Träning påverkar också till exempel endorfiner och andra hormoner som ökar den psykiska hälsan, och belöningssystemet.

– Det räcker med 30-60 minuter 3-4 gånger i veckan. Det ska vara kardiovaskulär träning som höjer pulsen, men det behöver inte vara att springa maraton. Träningen ska vara anpassad efter den egna förmågan och vad man tycker om att göra, avslutade Jenny Nyberg.

Hjärnan mår bra när vi rör på oss (kort informationsfilm)

Lyssna gärna på när Jenny berättar om sin forskning i Friskvårdspodden!

Hjärnan Söker Soffor Och Socker

Mikael Mattsson har under sina 30 år som organisationskonsult hjälpt företag och organisationer att må och prestera bättre, och samtidigt ha roligare tillsammans.

– Hjärnan är specialist på att hitta soffor och socker, inledde han. I grunden är vi människor alla lika. Vi vill känna oss betydelsefulla, kompetenta och omtyckta – och vi är jätterädda för motsatsen.

– Det går att träna upp nyfikenheten att läsa och förstå, vara kreativ och se möjligheter. Vi bygger våra liv på våra minnen, och vi kan välja vilka minnen som får dominera. Vi kan välja att ha roligt, hitta rörelseglädje och lycka.

Mikael Mattsson berättade om en kvinna som, i sin rehabilitering från en skada, hade som målbild att åter kunna dansa i sina röda skor – att sätta upp tydliga mål är viktigt för att skapa varaktiga förändringar och behålla sin motivation.

– Hjärnans kraft är fantastisk! När något är jobbigt och fysiskt utmanande är det hjärnan som bestämmer om du väljer att kämpa vidare mot målet.

Han skickade också med en hälsning till skolans värld:

– Vi vet att fysisk aktivitet varje dag stimulerar lärandet. Det är skolans uppgift att se till att skapa strukturer och förutsättningar för att hjärnan ska fungera så bra som möjligt!

Lyssna gärna på när Friskvårdspodden besöker Jättestensskolan i Göteborg!

 

Ta Kommandot Över Din Motivation!

Jeanette Söder pratade om viljan och kraften att förändra: Det gäller att ta kommandot över sin motivation. Även om man stöter på motstånd för att skapa en positiv livsstilsförändring är det viktigt att hitta sin egen väg. Vad behöver du för att ta nästa steg på din väg mot målet?

– Ta bort hindren och bara GÖR! Skapa ett bra sammanhang för träningen och belöna dig själv så den förknippas med något positivt. Känn efter vilka effekter det får att göra något bra för sig själv varje dag under lång tid – i kroppen, tankarna och känslan.

Att skriva dagbok kan vara ett bra sätt att följa hur man mår, att verkligen känna efter och notera förändringarna.

Klicka här för att se och delta i rörlighetsdelen av seminariet!

En orolig deltagare lyfte frågan som troligtvis fler i publiken satt och funderade på:
Går det att läka skador som uppstått till följd av ett liv som varit skadligt för hjärnan?

– Oavsett ålder och hur man levt sitt liv går det alltid att förbättra och göra förutsättningarna så bra som möjligt för framtiden, menade Jenny Nyberg.

Text: Kajsa Asp Jonson

Länkar:

Jenny Nyberg– Hjärnan mår bra när vi rör på oss (kort informationsfilm)

Mikael Mattsson

Kajsa Asp Jonson

 

Lämna ett svar