Du visar för närvarande Brain Athletics på ”Vinter-OS”

Brain Athletics på ”Vinter-OS”

I samband med ”Vinter-OS” för personer med intellektuella funktionshinder; Invitational games som arrangerades i Östersund i början av februari, jobbade BA:s dietist Kajsa Asp som volontär. Under tävlingsdagarna kunde idrottare från hela världen träffa en dietist för att prata om levnadsvanor, hälsa och prestation. Idrottarna fick även hjälp med tandhälsa, mental träning, fötter, syn och hörsel och totalt gjordes över 1000 hälsoundersökningar.

Hälsan hos personer med intellektuella funktionshinder är sämre än hos befolkningen i stort och många av hälsoproblemen är kopplade till matvanorna. Övervikt och högt blodtryck är vanligt och ohälsan bidrar till sämre livskvalitet och problem som behöver tas om hand, kontrolleras och kanske medicineras. Den här gruppen som behöver allt tänkbart stöd och motivation för att ta små steg i rätt riktning. Det behöver inte vara komplicerat eller kostsamt, men i det långa loppet kan man spara massor, både i form av pengar och i andra värden.

Det här är killar och tjejer som brinner för sin idrott, älskar att tävla och tränar för att nå sina mål – precis som vilka idrottande ungdomar som helst. Och precis som alla andra mår de bra i kropp, knopp och själ av att röra på sig. För att kunna prestera och känna rörelseglädje behöver kroppen må så bra som möjligt. Att ha rätt glasögonstyrka, höra bra och ladda inför matchen med bra energi och mentala bilder är såklart avgörande för resultatet.

Alla har samma rätt till ett bra liv och förutsättningar för hälsan, även om utmaningarna är fler. Att inspirera till mer hälsosamma matvanor och mer rörelse är så viktigt – för alla.

Här kan du läsa mer

Lämna ett svar