Goda vanor – viktigare än någonsin

Våren 2020 har på många sätt varit väldigt speciell. Rädsla, sjukdom, isolering och ensamhet har påverkat hur vi lever och hur vi mår och fungerar. Individens ansvar för den egna hälsan har blivit mer tydligt, inte minst för de som jobbar hemifrån och själva behöver se till att ta pauser under dagen, äta regelbundet och komma ut och röra på sig även om det inte krävs för att ta sig till och från jobbet. Även de sociala kontakterna kräver att man tar initiativ – när man inte per automatik möts i korridoren eller fikarummet behöver man själv ta ansvar för att hålla kontakten.

En hälsosam livsstil med bra och näringsrik mat, lagom mycket fysisk aktivitet och tillräckligt med sömn är bra för immunsystemet. Kanske kan vi inte skydda oss mot att bli smittade av coronaviruset, men det verkar som att hälsosamma vanor gör att man blir mindre sjuk och får lindrigare symtom om man blir smittad. Och jag är övertygad om att man har ett bättre utgångsläge för rehabilitering om man sedan tidigare har en viss träningsvana och kroppen är rustad med bra näring, proteiner och energi som behövs för läkning och återuppbyggnad. 

Så du som ännu inte är aktiv i din vardag – börja nu, lägg till en god vana i taget!

Lägg till en promenad på lunchen eller en cykeltur efter jobbet, ut och njut av naturens skiftningar.

Lägg till ett skönt och svettigt träningspass – sök på YouTube om du vill träna hemma. Här finns till exempel massor av pass från Friskis & Svettis.

Lägg till en näve grönt till lunchen, byt ut det ljusa brödet mot fullkorn, ta en frukt istället för bullen till fikat.

Gör någon (och dig själv) glad genom att slå en signal och tala om att du bryr dig. 

Goda vanor behöver inte vara storslagna, det är ofta de små förändringarna som håller i längden och gör skillnad på sikt. En livsstil med en bra balans mellan aktivitet och vila, bra matvanor och berikande miljöer gör att kroppen och hjärnan fungerar som bäst. 

Av: Kajsa Asp Jonson, leg. dietist och journalist

Lämna ett svar