Du visar för närvarande Körsång – som en vitamininjektion för hjärnan

Körsång – som en vitamininjektion för hjärnan


Att sjunga är både härligt och och får en att må bra. Hela 600.000 personer i Sverige sjunger organiserat – i kör. Till det kommer alla andra, de som sjunger i duschen, sjunger vaggvisor för sina barn, jammar loss i tvättstugan eller går i kyrkan i adventstid bara för att få klämma i i julpsalmerna.

Det sociala sammanhanget, musiken och harmonierna, och utmaningen att lära nytt är en berikande miljö. Tillsammans med de mer direkta förändringarna som uppstår i hjärnans nervsystem och signalsubstanser utgör de en särskilt hälsosam kombination – man blir piggare, gladare och helt närvarande i stunden. Att lyssna på musik, sjunga eller spela instrument är av många skäl positivt för hjärnan. 

– Hjärnan är plastisk och påverkas av allt vi gör. Musik och sång är viktiga för uppbyggnaden av vissa funktioner, förklarar Gunnar Bjursell, professor i molekylär genetik och biologi och en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning.
Han menar att musik är ett kraftfullt verktyg för att bekämpa psykisk ohälsa. Läs gärna mer om det här!

I Musikprojektet som drivs av Social resursförvaltning, Göteborgs stad, får utsatta människor ett socialt sammanhang med musikalisk inramning. Många av deltagarna har genom aktiviteter som körsång fått stöd i att ta sig ur missbruk och andra destruktiva beteenden. Musiken blir ett sätt att både må bättre och få ett stöd i att göra viktiga förändringar i livet. I höstas gjorde vi tillsammans en temadag med musik och fysik, läs mer om det här!

Är du nyfiken på att sjunga i kör är det bara att testa – det är en fantastisk upplevelse. Det finns många körer som även är öppna för nybörjare, till exempel Joyvoice där man inte ens behöver kunna läsa noter.

Brain Athletics styrelseledamot Kajsa Asp på 2018 års julkonsert med Joyvoicekören i Kungälv.

Lämna ett svar